Inteligența artificială
2. Bicentennial Man
O altă producție cinematografică cu un puternic impact emoțional, care înfățișează rolul inteligenței artificiale în viața omului este filmul „Bicentennial Man”, apărut în anul 1999, în regia lui Oliver Platt. Acțiunea acestui film se desfășoară într-un spațiu în care roboții sunt un lucru obișnuit, dar în centrul acestora se află Andrew, un robot destinat să facă treburi casnice într-o familie, dar care ajunge să se atașeze cu adevărat de ea. Accentul cade aici pe evoluția acestui robot, care ajunge să devină un om aproape în totalitate, schimbându-și nu doar înfățișarea, ci și trăirile sau capacitatea de a interacționa cu mediul înconjurător.
Ceea ce trebuie remarcat în acest film este întocmai ideea mult discutată referitoare la preluarea puterii de către lucrurile înzestrate cu inteligență artificială, dar care capătă un alt înțeles aici. Se face trimitere la ideea ca roboții sau mașinăriile în general nu ar dori sa conducă lumea, în cazul în care ar putea să gândească cu adevărat, ci și-ar dori doar sa poată împrumuta din trăsăturile umane pentru a putea experimenta și trăi cu adevărat această viață.
Capitolul IV: Inteligența artificială în cinematografie
1. Artificial Intelligence: AI
Poate una dintre cele mai bune ecranizări ale unei idei, ale unui domeniu de studiu este filmul Artificial Intelligence: AI, apărut în anul 2001, în regia cu Steven Spielberg. Filmul are în centru povestea unui băiat-robot, David, care este programat să iubească, cu scopul de a înlocui absența unui copil bolnav dintr-o familie.
Deși întreaga lume conturată în film pare a fi acaparată în totalitate de tehnologie, existând câte un robot pentru fiecare activitate umană, accentul cade aici pe imposibilitatea integrării roboților în societate, în lipsa unor trăsături profund umane, precum emoția și simțirea. Remarcabil este faptul că în acest film oamenii se opun evoluției tehnologiei și nu acceptă faptul că și roboții pot experimenta trăiri umane.