top of page
Beneficiile inteligenței artificiale

În ultimul timp, se vorbește mult despre faptul că inteligența artificială ar automatiza anumite slujbe, ar înlocui anumiți oameni și poate chiar ar minimaliza rolul omului în societate. Dar, conform omului de știință Jarry Kaplan, inteligența artificială ar duce la automatizarea anumitor sarcini de lucru, care ar duce la ușurarea muncii umane, lucru ce nu  s-a mai realizat cu adevărat din timpul Revoluției Industriale. Un lucru remarcant sau poate chiar șocant ce trebuie remarcat este opinia aceluiași om de știință care afirmă: „Adevărata problemă este că, atunci când vine vorba de muncă, inteligența umană este într-o anumită măsura supraestimată”, punând accent pe ideea că omul ar putea și chiar are nevoie de ajutor pentru a depăși toate problemele actuale.

O altă idee extrem de interesantă este aceea că mașinăriile nu au capacitatea de a gândi, deci permanenta grijă a oamenilor de a nu fi conduși de tehnologie nu este motivată. Totuși, una dintre cele mai mari beneficii ale acestora constă în faptul că mașinăriile sunt programate să urmeze anumite modele statistice în luarea unor decizii, deci nu există posibilitatea de a fi influențate de sentimente sau de alte alte implicații personale asemănătoare care întunecă în unele momente gândirea oamenilor. Poate unul dintre cele mai relevante exemple îl constituie faimosul om de știință Stephen Hawking, care utilizează inteligența artificială pentru a interacționa cu mediu și chiar pentru a vorbi prin intermediul unui dispozitiv special, cu toate că suferă de o afecțiune neuronală.

 Capitolul I  ̶  Ce este inteligența artificială?

Termenul de inteligență artificială  provine din limba engleză („Artificial intelligence”, AI) și desemnează un domeniu de cercetare din cadrul informaticii, ce are în centru studiul proiectării agenților inteligenți. Pe de altă parte, inteligența artificială definește studiul principiilor, modelelor și metodelor de realizare a sistemelor inteligente artificiale prin intermediul sistemelor de calcul, în sensul reproducerii comportamentului inteligent al sistemelor inteligente naturale.  Pe scurt, inteligența artificială stă la baza creării diferitelor gadget-uri care ne acaparează întreaga viață sau  la baza creării unor roboți sau mașinării care simulează comportamentul uman.

Inteligența artificială operează cu analiza logică și lingvistică, componente ale calculatorului, precum memoria, dar și cu alte sisteme de prelucrare. Ceea ce este cu adevărat necesar unei mașinării cu o astfel de inteligență sunt reprezentarea, procesarea limbajului natural,  un raționament automat pentru a putea folosi informațiile memorate, precum și învățarea automată pentru ca procesul de învățare să fie automat.

Globalization concept
bottom of page